KULINARIA

DOMOWE BATONY MUSLI

Proste i szybkie w wykonaniu,  a przede wszystkim zdrowe i energetyczne. Mogą zastąpić ciastko czy czekoladę dla dziecka. Przykład zwykle idzie od góry, dzieci nas bardziej obserwują, niż słuchają, więc skoro my sięgamy po zdrową przekąskę to i one się nauczą 🙂  Moje dzieci są nauczone jedzenia rodzynek, moreli, wszelkich bakali jak i również owsianki na śniadanie, ale  tym razem zaserwowałam im pod inną postacią.

Składniki :

1 szklanka płatków owsianych górskich

1/2 szklanki otrębów owsianych

1/2 szklanki słonecznika lub dyni

garść żurawiny

garść rodzynek

garść moreli

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki masła

3 łyżki miodu

Suche składniki podpiekamy na patelni do lekkiego zarumienienia. Masło i miód rozpuścić. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przycisnąć. Po wystudzeniu pokroić na batony.  Składniki do batonów są orientacyjne, można je dowolnie modyfikować według gustu i smaku!

Smacznego ! 🙂