Proste i szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim zdrowe i energetyczne. Mogą zastąpić ciastko czy czekoladę dla dziecka. Przykład zwykle idzie od góry, dzieci nas bardziej obserwują, niż słuchają, więc skoro my sięgamy po zdrową przekąskę to i one się nauczą 🙂 Moje dzieci są nauczone jedzenia rodzynek, moreli, wszelkich bakali jak i również owsianki na śniadanie, ale tym razem zaserwowałam im pod inną postacią.
Składniki :
1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki słonecznika lub dyni
garść żurawiny
garść rodzynek
garść moreli
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki masła
3 łyżki miodu
Suche składniki podpiekamy na patelni do lekkiego zarumienienia. Masło i miód rozpuścić. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przycisnąć. Po wystudzeniu pokroić na batony. Składniki do batonów są orientacyjne, można je dowolnie modyfikować według gustu i smaku!
Smacznego ! 🙂