Olej kokosowy posiada on wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i organizm. Jeżeli jesteś zwolenniczką naturalnych kosmetyków będzie w sam raz dla Ciebie. Zastanawiałaś się ile wydajesz na kosmetyki. Idąc do drogerii masz całą listę krem, balsam, mleczko do demakijażu, antyperspirant …… lista się ciągnie w nieskończoność. Olej z kokosa można kupić praktycznie w każdym większym sklepie lub drogerii. Znalazłam w sieci aż 100 zastosowań tego specyfiku.
Spośród wielu zastosowań właśnie może posłużyć m.in jako:
- Demakijażu twarzy
- Balsamu do całego ciała
- Peelingu do ciała i twarzy
- Kremu na noc
- Kremu na rozstępy
- Filtru do opalania
- Odżywki na włosy
- Olejku do masażu
- Błyszczyku do ust
Efekty gwarantowany już od pierwszego użycia !
Olej kokosowy możemy stosować w kuchni, do produkcji majonezu, smażenia i pieczenia, dla małych dzieci czy też jako sumplement diety.
Jest dobry dla sportowców. Zmienia się w łatwo przyswajalną energię, która jest potrzebna podczas uprawiania sportów. Pomaga również w budowaniu tkanki mięśniowej.
Jest bardzo sycący, dzięki czemu przyjmiemy mniejszą ilość kalorii w ciągu dnia.
Do celów spożywczych używamy oleju kokosowego nierafinowanego (jest tańszy i nieużyteczny pod względem wartości odżywczych) do celów kosmetycznych rafinowanego ( jest droższy, tłoczony na zimno czyli bogaty w wartości odżywcze).
Naprawdę warto włączyć go w swoje codzienne życie, choćby dla DOMOWEJ CZEKOLADY .
Czekolada jest przede wszystkim zdrowa z uwagi na prosty skład ( kakao źródło m.in magnezu; miód działa przeciwzapalnie, olej z kokosa ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne) słodka i przede wszystkim pyszna. Sama uwielbiam czekoladę i moje dzieci też.
Składniki:
Olej z kokosa 2/3 szklanki
Kakao niecała szklanka
Miód z prawdziwej pasieki – 1 – 2 łyżki
Dodatki :
rodzynki, orzechy lub inne bakalie
Przygotowanie:
Podgrzewamy olej kokosowy i miód do płynnej postaci. Należy podgrzewać w temperaturze nie większej niż 30 stopni, aby nie straciły swoich wartości odżywczych. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dodatki według uznania i upodobań. Powstałą masę wkładamy do foremki silikonowej i chowamy do lodówki. A potem, już tylko rozkoszujemy się smakiem.
Uwaga! Czekolada jest kaloryczna, jak wszystko co słodkie. Jednak fakt, że DOMOWA zawsze będzie lepsza od sklepowej bo zdrowsza, wzbogacona o witaminy i bez dodatków konserwantów i to jest plus.
Jeżeli liczymy kalorie to będzie od 1200 kcal do 2000 kcal na cala czekoladę.
– 100 g kakao = 300 kcal
– 2/3 szklanki oleju kokosowego, czyli ok 170 ml = od 900 kcal do 1500 kcal
Wychodzi ok 300 g i średnio 1500 kcal. Czyli ok 500 kcal na 100 g – jak większość czekolad ? Także witaminy i mikroelementy, ale w biodra pójdzie i tak, chyba że zakochasz się w bieganiu klik.
Przepis na czekoladę pochodzi ze strony http://ladygugu.pl/
Będzie mi bardzo miło jeśli :
- Zostawisz komentarz. Proszę, napisz swoje zdanie.
- Polub mój fanpage na FB, będziesz na bieżąco.
- Jeśli uważasz, że wpis może się komuś przydać, udostępnij i poślij go w świat.