KULINARIA

DOMOWA CZEKOLADA&OLEJ KOKOSOWY

Olej kokosowy posiada on wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i organizm. Jeżeli jesteś zwolenniczką naturalnych kosmetyków będzie w sam raz dla Ciebie. Zastanawiałaś się ile wydajesz na kosmetyki. Idąc do drogerii masz całą listę krem, balsam, mleczko do demakijażu, antyperspirant …… lista się ciągnie w nieskończoność. Olej z kokosa można  kupić praktycznie w każdym większym sklepie lub drogerii. Znalazłam w sieci aż 100 zastosowań tego specyfiku.

IMG_1763

Spośród wielu zastosowań właśnie może posłużyć m.in jako:

  • Demakijażu twarzy
  • Balsamu do całego ciała
  • Peelingu do ciała i twarzy
  • Kremu na noc
  • Kremu na rozstępy
  • Filtru do opalania
  • Odżywki na włosy
  • Olejku do masażu
  • Błyszczyku do ust

Efekty gwarantowany już od pierwszego użycia !

Olej kokosowy możemy stosować w kuchni, do produkcji majonezu, smażenia i pieczenia, dla małych dzieci czy też jako sumplement diety.

Jest dobry dla sportowców. Zmienia się w łatwo przyswajalną energię, która jest potrzebna podczas uprawiania sportów. Pomaga również w budowaniu tkanki mięśniowej.

Jest bardzo sycący, dzięki czemu przyjmiemy mniejszą ilość kalorii w ciągu dnia.

Do celów spożywczych używamy oleju kokosowego nierafinowanego (jest tańszy i nieużyteczny pod względem wartości odżywczych) do celów kosmetycznych rafinowanego ( jest droższy, tłoczony na zimno czyli bogaty w wartości odżywcze).

Naprawdę warto włączyć go w swoje codzienne życie, choćby dla DOMOWEJ CZEKOLADY .

Czekolada jest przede wszystkim zdrowa z uwagi na prosty skład ( kakao źródło m.in magnezu; miód działa przeciwzapalnie, olej z kokosa ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne) słodka i przede wszystkim pyszna. Sama uwielbiam czekoladę i moje dzieci też.

Składniki:

Olej z kokosa 2/3 szklanki

Kakao niecała  szklanka

Miód z prawdziwej pasieki – 1 – 2 łyżki

Dodatki :

rodzynki, orzechy lub inne bakalie

 

Przygotowanie:

Podgrzewamy olej kokosowy i miód do płynnej postaci. Należy podgrzewać w temperaturze nie większej niż 30 stopni, aby nie straciły swoich wartości odżywczych. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dodatki według uznania i upodobań. Powstałą masę wkładamy do foremki silikonowej i chowamy do lodówki. A potem, już tylko rozkoszujemy się smakiem.

Uwaga! Czekolada jest kaloryczna, jak wszystko co słodkie. Jednak fakt, że DOMOWA zawsze będzie lepsza od sklepowej bo zdrowsza, wzbogacona o witaminy i bez dodatków konserwantów i to jest plus.

czekolada

Jeżeli liczymy kalorie to będzie od 1200 kcal do 2000 kcal na cala czekoladę.

– 100 g kakao = 300 kcal

– 2/3 szklanki oleju kokosowego, czyli ok 170 ml = od 900 kcal do 1500 kcal

Wychodzi ok 300 g i średnio 1500 kcal. Czyli ok 500 kcal na 100 g – jak większość czekolad ? Także witaminy i mikroelementy, ale w biodra pójdzie i tak, chyba że zakochasz się w bieganiu klik.

Przepis na czekoladę pochodzi ze strony  http://ladygugu.pl/

 


Będzie mi bardzo miło jeśli :

  • Zostawisz komentarz. Proszę, napisz swoje zdanie.
  • Polub mój fanpage na FB, będziesz na bieżąco.
  • Jeśli uważasz, że wpis może się komuś przydać, udostępnij i poślij go w świat.