KULINARIA

DOMOWA CZEKOLADA&OLEJ KOKOSOWY

Olej kokosowy posiada on wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i organizm. Jeżeli jesteś zwolenniczką naturalnych kosmetyków będzie w sam raz dla Ciebie. Zastanawiałaś się ile wydajesz na kosmetyki. Idąc do drogerii masz całą listę krem, balsam, mleczko do demakijażu, antyperspirant …… lista się ciągnie w nieskończoność. Olej z kokosa można  kupić praktycznie w każdym większym sklepie lub drogerii. Znalazłam w sieci aż 100 zastosowań tego specyfiku.

IMG_1763

Spośród wielu zastosowań właśnie może posłużyć m.in jako:

  • Demakijażu twarzy
  • Balsamu do całego ciała
  • Peelingu do ciała i twarzy
  • Kremu na noc
  • Kremu na rozstępy
  • Filtru do opalania
  • Odżywki na włosy
  • Olejku do masażu
  • Błyszczyku do ust

Efekty gwarantowany już od pierwszego użycia !

Olej kokosowy możemy stosować w kuchni, do produkcji majonezu, smażenia i pieczenia, dla małych dzieci czy też jako sumplement diety.

Jest dobry dla sportowców. Zmienia się w łatwo przyswajalną energię, która jest potrzebna podczas uprawiania sportów. Pomaga również w budowaniu tkanki mięśniowej.

Jest bardzo sycący, dzięki czemu przyjmiemy mniejszą ilość kalorii w ciągu dnia.

Do celów spożywczych używamy oleju kokosowego nierafinowanego (jest tańszy i nieużyteczny pod względem wartości odżywczych) do celów kosmetycznych rafinowanego ( jest droższy, tłoczony na zimno czyli bogaty w wartości odżywcze).

Naprawdę warto włączyć go w swoje codzienne życie, choćby dla DOMOWEJ CZEKOLADY .

Czekolada jest przede wszystkim zdrowa z uwagi na prosty skład ( kakao źródło m.in magnezu; miód działa przeciwzapalnie, olej z kokosa ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne) słodka i przede wszystkim pyszna. Sama uwielbiam czekoladę i moje dzieci też.

Składniki:

Olej z kokosa 2/3 szklanki

Kakao niecała  szklanka

Miód z prawdziwej pasieki – 1 – 2 łyżki

Dodatki :

rodzynki, orzechy lub inne bakalie

 

Przygotowanie:

Podgrzewamy olej kokosowy i miód do płynnej postaci. Należy podgrzewać w temperaturze nie większej niż 30 stopni, aby nie straciły swoich wartości odżywczych. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dodatki według uznania i upodobań. Powstałą masę wkładamy do foremki silikonowej i chowamy do lodówki. A potem, już tylko rozkoszujemy się smakiem.

Uwaga! Czekolada jest kaloryczna, jak wszystko co słodkie. Jednak fakt, że DOMOWA zawsze będzie lepsza od sklepowej bo zdrowsza, wzbogacona o witaminy i bez dodatków konserwantów i to jest plus.

czekolada

Jeżeli liczymy kalorie to będzie od 1200 kcal do 2000 kcal na cala czekoladę.

– 100 g kakao = 300 kcal

– 2/3 szklanki oleju kokosowego, czyli ok 170 ml = od 900 kcal do 1500 kcal

Wychodzi ok 300 g i średnio 1500 kcal. Czyli ok 500 kcal na 100 g – jak większość czekolad ? Także witaminy i mikroelementy, ale w biodra pójdzie i tak, chyba że zakochasz się w bieganiu klik.

Przepis na czekoladę pochodzi ze strony  http://ladygugu.pl/

 


Będzie mi bardzo miło jeśli :

  • Zostawisz komentarz. Proszę, napisz swoje zdanie.
  • Polub mój fanpage na FB, będziesz na bieżąco.
  • Jeśli uważasz, że wpis może się komuś przydać, udostępnij i poślij go w świat.

  • Od niedawna odkrywam dobrodziejstwo jakim jest olej kokosowy i uważam go za absolutny hit! 😉 Czekolada jest super pomysłem – też często robię własną wersję. Zdrowsza, mniej kaloryczna, no i pyszna!

    • Też niedawno go odkryłam i jestem zachwycona, Ile z niego można „wycisnąć” dobrego 🙂

  • Kupiłam kiedyś olej kokosowy i wg mnie wcale nie jest taki super, bo do smażenia nie za bardzo się nadaje, bo się pali i jako kosmetyk też nie zdał egzaminu – posmarowałam ręce córce, która ma azs i po godzinie jeszcze nie wsiąkł w skórę, więc nie wyobrażam sobie jak dziecko miałoby funkcjonować z tłustymi rączkami.

    • Na dzieciach nie testowała, ale jako oliwka do masażu czy balsam do ciała tak. Smarowałam tak długo, aż się wchłonął, skóra potem była nawilżona jak po oliwce. Moim zdaniem do demakijażu czy odżywki do włosów jest ok. Myślę, że jeszcze nikt się nie urodził, żeby wszystkim dogodził. Tak samo i z olejem z kokosa jednym będzie służył a innym nie.:)

      • No dokładnie 🙂 U mnie się nie sprawdził, ale wiem, że ludzie go sobie chwalą.

  • mmmm, brzmi smacznie! a miałam w końcu zacząć się odchudzać! 😉

    • Oj tam, ja jem słodkie a potem idę pobiegać 😀

  • Przepis na zdrową czekoladę 🙂 Super pomysł 🙂

    • Jest naprawdę smaczna, przetestowane już 2 razy!

  • Maria Pierzchała

    Wypróbowałam właśnie ten przepis, super, szczególnie, że zrobienie go trwa kilka minut.

    • Mimo iż lubię gotować, to szkoda mi czasu na siedzenie w kuchni, dlatego nie biorę się za skomplikowane potrawy. U mnie ma być szybko, zdrowo i smacznie 🙂 Fajnie, że go wypróbowałaś i się spodobał.