Od czasu do czasu rozpieszczam swoją rodzinę kulinarnie i serwuje wszystkim domownikom domowe wypieki. Oczywiście przepis na chleb jest prosty i obiecuję, że nie spędzicie w kuchni za dużo czasu. W mojej kuchni ma być smacznie, szybko i zdrowo. Podczas pieczenia chleba zapach roznosi się po całym domu. Oczywiście najlepsze recenzję otrzymałam od moich synów, którzy stwierdzili, że jest przepyszny. A mąż stwierdził, że może powinnam otworzyć piekarnię, bo się rozkręcam 🙂 Przepis na domowy chleb podawałam już wcześniej, dla przypomnienia możecie go znaleźć tutaj – domowy chlebek Składniki na chleb są bardzo podobne, różnica jest w sposobie pieczenia – tu tkwi cały sekret.
Lista składników :
750 g mąki pszennej lub razowej lub pół na pół
25 g drożdży
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 szklanki wody
3 łyżki otrębów lub płatków owsianych
2 łyżki oleju
dowolne dodatki, wg upodobań: słonecznik, dynia, czarnuszka czy też siemnie lniane
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w cukrze i odrobinie wody, dodajemy mąkę, otręby, olej, sól, wodę oraz dodatki. Wyrabiamy ciasto, które chowamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Pierwsze 30 minut pieczemy z przykrywką, po czym kolejne 30 minut bez przykrywki. Chleb rośnie i przepięknie się rumieni. Skórka jest chrupiąca. Chleb jest bardzo smaczny i syty. A może już próbowaliście poprzedniego przepisu. Wśród moich znajomych zdania są podzielone który lepszy, kwestia indywidualnych upodobań. Jeśli się zdecydujesz daj znać w komentarzu jak się udał wypiek.