KULINARIA

MINI PIZZA

Gdy brak weny na pomysł na kolację, gdy znudzą się już tradycyjne kanapki, podsyłam pomysł na szybkie mini pizzerenki. Robi się je szybko, z ulubionymi dodatkami!  Zawsze to urozmaicenie codziennej diety. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, jako kolacja lub starter przed imprezą. Nadają się również jako przekąska na spacerze i nie tylko dla dzieci.

PRODUKTY:

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka ciepłej wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

przecier pomidorowy

czosnek

bazylia

oregano

przyprawa do pizzy

ulubione przyprawy

ser żółty

szynka lub salami

dowolne ulubione dodatki np. oliwki, papryka itp

olej do posmarowania ciasta na wierzchu

Nagrzewamy piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem.

Wyrabiamy ciasto z mąki, wody i proszku do pieczenia aż do momentu gdy stanie się elastyczne. Można użyć mąki pszennej i np. orkiszową. Kulę ciasta kroimy na 8 części i z każdej części rozwałkujemy prostokąt. Wszystkie składniki do sosu mieszamy. Gotowe prostokąty smarujemy sosem, nakładamy dodatki ser, wędlinę, paprykę, cebulę itp. i zamykamy każdy róg prostokąta tworząc koszyczek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 min. Z podanych proporcji ciasta powstaje osiem kawałków dużych kawałków.