KULINARIA

PYSZNA POMIDOROWA

Zupa pomidorowa to zdecydowanie faworytka wśród zup z menu dziecięcego. Moje dzieci do niejadków nie należą, ale im starsze tym co raz dziwniejsze swoje smaki mają. O ile na dzień dzisiejszy 2 latek zajada się marchewką z zupy, tak niespełna prawie 4 latek będzie już marudził, że zje zupę, ale bez marchewki. Mimo, iż do tej pory nie było za bardzo grymaszenia przy jedzeniu, tak teraz nawet argument, że to przecież marchewka z ogródka dziadka, którą sam sadził nie za bardzo przekonuje syna. Nie to nie, ale nie byłabym sobą gdybym odpuściła. Jako iż jestem zwolenniczką jak i praktyczką u swoich dzieci rozszerzanie diety metodą BLW nigdy im nic nie blend-owałam, tym razem postąpiłam inaczej.

Poznaj przepis na zdrową zupa pomidorowa:

Składniki:

  • porcja z kurczaka lub indyka
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 2kg pomidorów lub passata pomidorowa lub koncentrat pomidorowy
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • woda
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucam do garnka i zalewam wodą. Gdy robię zupę z pomidorów, sparzam je, obieram ze skórki i kroję. Koncentrat pomidorowy dodaję na koniec gotowania. Gotuję do miękkości. Po ugotowaniu wszystkie warzywa blendujemy. Gdy zupa jest zbyt gęsta dolewam przygotowanej wody i doprawiam do smaku. Zupę z reguły gotuję na dwa dni,więc serwuję z makaronem, ryżem lub kaszą jaglaną i oczywiście jogurtem naturalnym.

Cel został osiągnięty :

2016-05-08 10.16.08

 

Taka zupa to bomba witaminowa dla Ciebie i Twojej pociechy….Jaki ty masz sposób na pomidorową?

 


Będzie mi bardzo miło jeśli :

  • Zostawisz komentarz. Proszę, napisz swoje zdanie.
  • Polub mój fanpage na FB, będziesz na bieżąco.
  • Jeśli uważasz, że wpis może się komuś przydać, udostępnij i poślij go w świat.