KULINARIA

CHLEB

Czasami, gdy zabraknie go w domu…. czasami jak mam ochotę ….. czasami, gdy mąż poprosi…. czasami piękę DOMOWY CHLEB. Chleb, który zawsze wychodzi, jego wykonanie jest proste i szybkie. Robię go razem z dziećmi, bo uwielbiają pomagać i mieszać składniki ( ciekawe jak długo….? Mam nadzieję, że jednak będą potrafili gotować, bo taki mężczyzna to skarb).

Chleb którego smak w rzeczywiści przypomina chleb, a zapach roznosi się w całym domu.  Ten przepis gości w moim domu od wielu lat i  jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

 

Oto lista składników do przygotowania:

7 g suchych drożdży

500 g mąki

3 łyżki płatów albo otrębów owsianych

2 szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżka cuku

ulubione przyprawy wg uznania i smaku ( słoneczni, papryka, czarnuszka co kto lubi i woli)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, cukier, sól oraz otręby mieszamy. Składniki sypkie łączymy z rozpuszczonymi drożdżami i ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 min do wyrośniecia. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni, wkładamy chleb do formy i pieczemy ok 60min.

Gotowe!

 

Na dole są dwa przysiki, nie wahaj się ich użyć!